Niels Nielsen – Dpend 7″ singel ute 25:e Januari


Den 25 Januari släpper Niels Nielsen deras nya singel och video ”Dpend”. Singeln tar vid där debutsingeln ”Shadow Twin” slutar. Mörkret och de analoga syntharna fyller ”Dpend” men nu även sida vid sida av ett svagt hopp. ”Dpend” släpps som musikvideo som premiärvisas av PSL samma dag som singeln släpps i handeln. Singeln släpps med B-sidan ”Whatever I Feel” på vinyl samt digitalt. Den digitala versionen innehåller sex remixer av Den Svenska Björnstammen, Gros, Gin&Gin, Bitley, Mr Fusion och Konsensusdepartementet.

Idén till videon föddes i Den Svenska Björnstammens turnébuss sommaren 2012 då Dan Bränvall (Den Svenska Björnstammen) fick för sig att han ville se Niels Nielsen flyga runt i rymden till den här låten. Han tog på sig ansvaret för att se till att det skulle genomföras. Bandet filmades mot greenscreen, helt omedvetna om vad resultatet skulle bli. Först när allt var klart visades videon upp och det var bara att konstatera att Dan hade lyckats med sin vision som han fick den där varma sommardagen i turnébussen. Dan har tagit hjälp av Sitcom Collective som är ett Norrköpingsbaserat gäng som tidigare gjort bland annat videon till just Den Svenska Björnstammens ”Detta har hänt”.

Niels berättar om hur låten ”Dpend” kom till på Plankgatan i Norrköping: ”Jag hade utsikt över kyrkogården och många långa pauser på balkongen. Inget unikt. Det är bara ytterligare en beskrivning av en människas försök att göra en skiva som hen försöker ge ut till sin samtid. Det gjordes oändliga antal versioner av låten i jakten på idiotisk perfektion. Banjo, lapsteel, klarinett. Man måste ju testa allt som Lilla Lovis sjunger. Efter min flytt till Ljura reviderade jag min musikaliska världsbild och började göra tvärtom mot vad jag gjort tidigare. En förnyelse som kändes fräsch och uppfriskande fram tills dess att det blev ny norm. Men allt detta är trots allt bara ord som beskriver en persons oförmåga att bli klar. Ett sätt att försöka försköna en otroligt tråkig process. Det enda som går att säga något om är det faktiska resultatet, inspelat och klart. En låt som började på gitarr och slutade på synth. En flyktig idé som inte suddades ut. En idé som fick kallas ”Dpend” och som släpps på vinyl, ett utdöende format som återuppstått. Ganska passande eftersom låtens livsöde råkade landa i en period då jag valde att söka bakåt. Söka det banala uttrycket. Där många instrument blev få, där avancerade arrangemang skulle göras smärtsamt enkla. Då det omoderna uttrycket kändes modernt. Utdött och återuppstått. Det är ”Dpend”. Niels Nielsens nya singel.”

Bandet Niels Nielsen består av Niels Nielsen, Henric Bellinger och Anders Ristenstrand och har redan hunnit stått på scen i New York, figurerat med musik i MTV-serien ”My life as Liz” och i den nu aktuella Charlie Sheen-producerade filmen ”She wants me”. Bandet har även öppnat upp slutsålda konserter åt Den Svenska Björnstammen samt spelat Rookiefestivalen 2012. Frontmannen Niels Nielsen är en unik individ vars väg upprepade gånger korsats med oss på Gaphals. Niels har bl.a. funnits i kulisserna på flera Gaphals-relaterade projekt som mixningar av Skogen Brinner och Nocturnal samt arbetat med Slagsmålsklubben och Den Svenska Björnstammen. Gaphals har tidigare släppt Niels Nielsen’s singel ”Shadow Twin” och samarbetet fortsätter här närmast med debutalbumet som kommer under senvåren 2013.

BAND: NIELS NIELSEN
TITEL:
DPEND
FORMAT:
7″ VINYL OCH DIGITALT
BOLAG/CAT#:
GAPHALS/GAP035
RELEASE:
25:e JANUARI 2013
SIDA A: DPEND
SIDA B: WHATEVER I FEEL

I Norden distribueras skivan av Border Music
Skivan kommer vara tillgänglig på Spotify, Itunes och alla andra större digitala handlare från 25:e januari

För mer information, kontakt och pressmaterial kontakta k@gaphals.se
Beställ vinylsingeln på
Gaphals Bandcamp

Gigs:
1 Mars – Linköping – Klubb Din Mamma

Länkar:
Niels Nielsen hemsida: http://www.nielsnielsen.net/
Niels Nielsen facebook: http://www.facebook.com/nielsnielsenofficial
Sitcom Collective: http://sitcomcollective.com/
Gaphals hemsida: http://www.gaphals.se
Gaphals facebook: http://www.facebook.com/Gaphals

 

Posted by januari 20th, 2013