Nocturnal – S/T album *UTE NU*


Idag den 8:e maj släpps Nocturnals självbetitlade debutalbum där hårda bluesdoftande riff arbetar sida vid sida med psykedeliska jam och där symbolik och en pessimistisk syn på sin samtid vävs ihop till en helhet med budskap om mörka omen. Bandet släppte i augusti 2012 sin debut singel och har sedan dess uppmärksammats av PSL, Sweden Rock och Rocknytt samt spelat i Sverige, Finland, Danmark, Tyskland och Tjeckien. Bandet spelade nyligen på Heavy Days in Doomtown festivalen i Köpenhamn och är även klara för Putte i Parken i sommar.

Östgötarna i Nocturnal släpper sin debut i fullängdsformatet på synnerligen aktiva bolaget Gaphals. Med föregångare som Graveyard, Horisont och Ghost borde det finnas en intresserad lyssnarskara därute.” Gaffa (Betyg: 4/6)

”Efter två singelsläpp av världsklass har bandet byggt upp förväntningarna och redan efter första genomlyssningen blev jag lämnad mållös. Debuten doftar 70-tal men har en nutida produktion … Influenserna känns tydliga: Deep Purple, Led Zeppelin, Rainbow. Nocturnal inspireras av mästarna och de gör det bra!” Rocknytt (Betyg 8/10)

”Jag måste medge att jag är imponerad. Dels över hur tydligt utvecklingen från vinylsingeln ”Until the morning light” hörs, dels över hur snabbt bandet har hittat både en proffsighet och ett eget uttryck” Sweden Rock Magazine (Betyd 7/10)

”Det räcker att höra några sekunder av inledande ”Insecure” för att vara fast. Linköpingsbandet skapar ett aggressivt toksväng som inte visar någon nåd. Lika mycket imponerar det jämna låtmatrialet, inget av de åtta spåren är är sämre än jättebra, sjuttiotalskänslan är okonstlad och ljudbilden härligt organisk”
Corren (Betyg 4/5)Debutalbumet är inspelat av Joakim Kärling på Whitelight studio i hemstaden Linköping. Den gemensamma tanken innan Nocturnal gick in i studion var och är fortfarande att aldrig spara på krutet, vilket är en tydlig koppling till 70-talets nyskapande rock vars lekfullhet genomsyrar bandets sound. Stora delar av skivan är skrivna i direkt anslutning till studion vilket ger en naken och ärlig känsla som tillsammans med den tämligen återhållsamma ljudbilden främjar feelingen till skillnad från många av nutidens överarbetade produktioner. Albumproduktionen har skalat av soundet från debutsingeln “Until the morning light” och utvecklar en mer säregen och musikalisk identitet som talar för sig själv.

BAND: NOCTURNAL
TITEL: S/T
FORMAT: LP/CD SAMT DIGITALT
BOLAG/CAT#: GAPHALS/GAP040
RELEASE: 8:E MAJ 2013
Låtar:
INSECURE
ONE OF A KIND
EVIL TIMES
CURSING THE MINDLESS I
SATAN’S SHUFFLE
FEELS LIKE A LIE
DEAMONS
CURSING THE MINDLESS II (Queen of Silence)

Gaphals distribueras inom Norden av Border Music
Presskontakt Per Bussmann / Triada: bussmann@triadacommunication.se

I Norden distribueras skivan av Border Music
I Tyskland distribueras skivan av Cargo Records
Skivan är tillgänglig på Spotify, Itunes och alla andra större digitala handlare
Lyssna och köp på Gaphals Bandcamp

Posted by maj 8th, 2013