Tomma Händer har en historia att berätta


Tomma Händer, med medlemmar från bland annat Svartenbrandt och Young Fit Males, är aktuella med en 7″ vinyl som kan ses som en ingress till ett kommande album. Albumet är inte som ett vanligt album utan är en berättelse om en sargad själ, en kille vid namn Tommy.

Varje låt har en del i historian om Tommy och jag frågade Tomma Händer vem Tommy egentligen är:

”Tommy är ett koncentrat från våra uppväxter utanför staden. En kille som blev kvar när alla andra drog. En kille utan tur men med desto större hjärta. Tommy går genom dagarna med en skarp känsla av vanmakt för han vet att han kommer förlora.”

Vidare förklarar de att låtarna handlar om vad som händer på Tommys tragiska resa. Det är en berättelse om Tommys misstag som är ett faktum utan den behövande vägledning och hjälp han behöver. Hjälpen som till exempel inte kom från hans otillräckliga föräldrar. På vägen till Tommys ödesdigra slut kommer så mycket mer berättas, om förhållandet med Jeanette, om en tur till folkparken och mycket mer kommer bjudas på. Berättelsen och Tommys snedsprång resulterar i att Tommy möter sitt öde genom att köra in i en bergvägg.

Jag frågade Tomma Händer vad mer vi kan förvänta oss av det kommande albumet. Svaret blev:
”Man kan förvänta sig Tommys historia från A till Ö, tonsatt med en tillbörlig mängd melankoli, ilska, glädje, frustration och drogtripper. Det är ett album på liv och död, av liv och död.”

För den som har missat det så har även Tomma Händer ”anklagats” för att låta som ett mesigare Kent eller för att gå steget längre, Gyllene Tider. Så svaret fortsätter med en stolthet:
”Om man sedan tycker att det låter som Gyllene Tider eller ett mesigare Kent så gör det inte oss så mycket. För oss är det här nog det mest punkiga vi gjort, för det går helt på tvären mot allt vi är vana vid att spela.”
Jag undrar dock var dessa toner hörs, för jag hör bara toner och text som är egendomliga och fruktansvärt bra. kan det vara för att punkare är ovana att höra en orgel som i Tomma Händer utmanar den klassiska banduppsättningen?

Historien om Tommy är ett koncept som får mig att rysa och efter att ha hört hitlåten ”Tommy har ett mörker” live får det mig att vilja höra mer. Vad är det som händer på folkparken, vad händer med Jeanette? Varför går det så dåligt för Tommy? Den sista frågan kommer inte bli helt besvarad liksom de flesta oförklarbara öden unga personer har i den riktiga världen.
Något riktigt svar går inte få tag på, men känslan över att det inte bara är otur som drabbat Tommy tar över mig och något säger mig att undertonen i låtarna är att det otillräckliga samhället som är till för att skydda också kan skada.

Vidare ville jag såklart veta hur Tomma Händer lägger upp sin framtid. Svaret blir att de inte vet mycket mer än att de är uppbokade fram till mars. Med andra ord så välkomnar de alla spelningsförslag. Vilket jag personligen tycker är dumt om man som arrangör inte tar sig i kragen och faktiskt bokar detta band när de med förutom bra texter också levererar bra musik med bra liveframträdanden.

Till sist var jag tvungen att ställa en sista fråga: Varför ser Gustav Berry (spelar orgel i bandet) ut som Luke och Owen Wilson. Svaret kom från brodern Peter Berry:
”Jag vet inte det jag, men den där sneda näsan han har hoppas jag åtminstone att jag som storebror har bidragit till.”
I övrigt är singeln om Tommy ett måste till samlingen, då jag, redan innan den släppts, har ”Tommy har ett mörker inom sig” rungandes i huvudet. Väntan på hela albumet är oförklarlig, men väntar man på något gott…

Diskografi:
”Tomma Händer” 7″ EP – 2011 (http://gaphals.bandcamp.com/)
”Tommy har ett mörker inom sig/ Folkets park” 7″ singel – 2012 (http://gaphals.bandcamp.com/)
Samlingar:
”Hoten från underjorden vol.7” – 2011
”Turist i Tillvaron vol.2” – 2011 

 Gilla ”Tomma Händer” på facebook: http://www.facebook.com/pages/Tomma-Händer/170515446330345
Besök deras blogg: http://tommahander.wordpress.com/

 

Levi Olander
Kontakt: l.gaphals@gmail.com

Posted by januari 30th, 2012