The boys are back in town: kort intervju med Nitad


Nitad bildades 2005 och har sedan dess karvat sig in i alla punkjävlars hjärtan. De har under tiden spottat ur sig lite mer än en handfull 7” vinyler, en LP och ett par CD-utgåvor. De har även avverkat ett flertal turnéer som har tagit dem runt Europa och över till Nordamerika, samt Brasilien. Bandet hade sin första spelning på Hardcorefesten i Linköping och har sedan dess gästat staden 5-6 gånger. Bland annat en legendarisk spelning på L’Orient. Nu är det alltså dags för bandet att åter äntra L’Orients scen. Idag (27 januari) gör Nitad sin första spelning för året och Gaphals är stolta att få hit dem till vårens första arrangemang. Vi passade även på att skicka iväg lite frågor till bandet för en kort intervju. 

Foto: Johan Dahlroth

Nitad gör sin första spelning för 2012 på L´Orient i Linköping på fredag den 27e januari. Vad kan publiken förvänta sig och på vilket sätt kommer denna spelning skilja sig från tidigare Nitad-spelningar i Linköping? Benis svarar:

”Publiken kommer få en rejäl käftsmäll eftersom det är första giget för i år, och vi är bra sugna på att kicka igång igen! Kommer bjudas på ett par nya låtar från kommande LPn och blandad kompott allt ifrån 1a Epn till senaste”.

Vad har ni för minnen av Linköpingsgig?

”Vårat 1a gig någonsin var på LKPG HC-fest och det var riktigt kul, bra drag och vi var fulla. Sen har vi gjort vi väl gjort en 5-6 gigs i Lkpg totalt”.

Den första punkspelningen jag var med och arrangera på L´Orient var med Nitad. Jag minns den som en smått legendarisk tillställning. Alla inblandade var sjukt nöjda och det blev starskottet för en ny era i Linköpings musikliv. Samarbetet med Sami och L´Orient har sedan dess frodats och utvecklats. Jag frågar bandet om de minns den kvällen.

”Ja! L’Orient giget var guld! Modde rullade runt i krossat glas och var sådär Modde dampig som han är, haha. Han har fortfarande ärr kvar på handen. Kommer bli fint att återvända igen och bjuda på dängor och dricka öl med trevliga människor, gamla bekanta och nya ansikten”.

När jag läser svaret tänker jag tillbaka på spelningen med glädje. Punk, blod och ett jävla röj. En injektion av ren pepp och jag hoppas att kvällens spelning lever upp till mina förväntningar.

Mina förväntningar på den nya LPn som släpps på Mourningwood records i mars, är höga. Jag gillar vart Nitad har tagit vägen i sin musikaliska resa. Jag är svag både för deras ösiga punkdängor och de monotont släpiga bitarna, som ”Del ett”(från 7” ”Den gudomliga världen”) eller ”Leva bara för att dö”(från 7” ”En ding ding värld”). 

Jag försöker ta reda på åt vilket håll de är på väg och vad vi kan förvänta oss av det nya materialet. Svaret höjer mina förväntningar ytterligare ett snäpp.

”Den är faktiskt hårdare, ösigare och mer straight forward än nåt vi tidigare gjort. 17 min ren rens, med undataget från 2 dängor som är rediga tänkarlåtar, som vi kallar dem. Haha. Nitadfans lär inte bli besvikna, vi låter fortfarande som Nitad”.

Jag vet att medlemmarna i bandet har bred musiksmak och blir lite nyfiken på var de finner sin inspiration. Då dyker en kväll för länge sedan upp i minnet. En kväll då Benis satt på skylten och erkände en del riff som han ”lånat” till Nine-låtar. Vi som lyssnade skrattade gott åt det vi fick veta. Varken Benis eller jag minns vilka låtar det handlade om, men det var en hel del roliga och otippade artister och låtar. Jag försöker få reda på om det finns några otippade artister och låtar som har influerat Nitad och Benis berättar:

”Jag kan inte minnas exakt vilka låtar det gällde, men visst, det snos fortfarande riff till höger och vänster, haha. Benke skrev ett riff till nya plattan som var exakt som Raped Teenagers ”Pengar till vad” så vi gjorde en liten ändring, men visst låter det fortfarande likt. Dock gillar Benke Kräftans klor mer än Jag gillar blommor, så jag tror inte rippen var medveten. Att göra 80tals HC år 2012 och tro att man är nyskapande skulle jag vilja kalla hyckleri. Visst kan man sätta sin personliga prägel på soundet, men allt härstammar ju från de där goa fina banden som vi alla älskar så mycket. Raped Teenagers är ju dock inga otippade artister, haha. En låt på skivan är inspirerad av Butthole surfers ”Lady sniff”, och sen är vi ju så sjukt breda i vårt gillande så vi får inspiration (snor) från allt mellan Jethro Tull, Iron Maiden, Flipper, Jesus Lizard… Och 1000 till…”

Med tanke på alla dessa influenser som ska stöpas till det som är Nitad, kommer jag att tänka på att det under en period florerade en del rykten om att det fanns en hel LP inspelad men som var alldeles för flummig för att kunna bli en Nitad-platta. Benis reder ut det hela:

”Ja, vi gjorde en inspelning med låtar, men vi var mer sugna på att göra en rå och snabb skiva kände vi när vi spelat in, så ryktet stämmer delvis. En av låtarna blev en Pig Eyes låt, några av de andra kommer vi bygga om lite och ha som Nitadlåtar ev på en ep i framtiden”.

Apropå Pig Eyes, ber jag Benis berätta lite om det.

”Pig eyes har egentligen funnit i snart 2 år och bestod till en början av mig, Benke och Bonden, då vi skrev bl.a Bullet with everything, men vi var inte särskilt aktiva. När vi fick tillskott av Calle Henriksson (Kvoteringen), Henke Palm (In Solitude) och även Viktor (vi har 2 trummisar) så fick vi upp peppen rejält och har repat rätt mycket och även spelat in”.

För någon vecka sedan lade Pig Eyes ut låten ”Bullet with everything” på nätet och jag blev genast såld på den och nyfiken på bandet. Benis berättar att det kommer en skiva på De:Nihil under våren och att Pig Eyes snart går ut med kommande livespelningar.

Så ytterligare ett band att se fram emot att få följa framöver, men här skulle det ju handla om Nitad. Hur ser framtiden ut för dem?

”Nu håller vi på att sätta schemat för våren och väl kommit upp i ett 10tal spelningar, och så kommer vi adda några till. Och vi håller även på att planera en UK-turné till sensommaren. Sen har vi fått inbjudningar både från Indonesien/Malaysia/Singapore och Ryssland att göra en turné så senare under våren tar vi beslut om vilka länder vi ska besudla/berika. Haha. Inga andra festivalbokningar förutom Siesta än så länge”. 

Vi kan alltså se fram emot en hel del Nitad framöver, både på skiva och live. Jag hoppas att planerna går igenom och att bandet under 2012 får berika världen med sin punk. Om några timmar står de på L´Orients scen och berikar i alla fall min tillvaro.

Posted by januari 27th, 2012